Solcellspaket och solpaneler som passar till stugor eller fritidshus
Det kan vara skönt att komma bort från vardagslivets stress och spendera ett par dagar i sin stuga för att vila upp sig. Men bara för att stugan ligger lite utanför civilisationen behöver man inte välja bort de bekvämligheter som ett elnät erbjuder, t ex. radio, TV och kylskåp.
Det har länge varit möjligt att ha el i en stuga även om det har varit långt till elnätet med hjälp av elverk eller bara genom att ha ett fulladdat batteri tillgängligt. Om du köper ett par solpaneler öppnar en ny dimension för fritidsstugor. Du behöver inte störas av elverkets buller, batteriet kan du låta stå kvar i stugan utan att behöva släpa det fram och tillbaka för att ladda det. Solcellerna gör det till och med möjligt för året runt boende!
Om du skippar de allra största energiförbrukarna, som tvätt och diskmaskin kan du använda de mesta apparaterna som du är van vid, så som TV, kylskåp och även dammsugare lite kortare perioder.
Vi förstår att alla inte har djupa erfarenheter då det kommer till att dimensionera och montera sitt solcellssystem, men bekymra dig inte, vi har plockat ihop färdiga system och kopplar ihop det så långt som möjligt innan vi skickar iväg det, så att du med enkla anvisningar kan montera ditt system och börja producera el. Är du tveksam vilken storlek du behöver så finner du rekomendationer av tre vanliga behov i slutet av denna text.
Oavsett hur stort ditt energibehov är brukar solcellssystemet bestå av följande komponenter:
- Solpanel
- Solcellsregulator
- Batteri
- Växelriktare (valfritt)
- Kabelsystem
En stuga har en stor fördel jämfört med båt och husvagn då det kommer till solpanelen, det finns mycket yta att placera solpanelerna på utan att de blir i vägen, dvs. på stugans tak. Detta gör att man välja en lite större panelerna (som oftast har billigare watt per krona) istället för många små solpaneler. Solpanelens uppgift är att se till att batteriet är tillräckligt laddat för att kunna täcka ditt dagliga behov. Vistast du i stugan i kortare perioder, ex. under helgerna, behöver du bara en mindre solpanel som då hinner ladda upp batteriet under veckorna, batteriet ska då klara av att stå för hela ditt energibehov under vistelsen. Är du i stugan längre perioder bör du sikta på en lite större solpanel så att den klarar av att ladda batteriet på dagarna då du använder ditt system.
När du väljer plats för panelen ska du tänka på att även en liten skugga har stor påverkan på elproduktionen, därför bör du välja den plats som har mest soltid utan skugga. Har du mer än en solpanel så ska du placera dem i så liknande förhållanden som möjligt. Om du har två solpaneler som är kopplade till samma regulator och placerar solpanelerna så att minst en alltid är i skuggan så blir det som om du har en stor solpanel som alltid är skuggad till hälften, vilket ger en kraftig försämring på elproduktionen, om du har fler än en solpanel placera dem då i samma förhållande.
Då du fått upp solpanelen och dragit in kablaget så är det dags att skruva fast solcellsregulatorn, den placeras förslagsvis nära din befintliga elcentral. Som du ser när du kollar bland paketen så sorterar vi paketen med typ av regulator, med MPPT eller PWM teknik. Kort sagt så är en MPPT regulator 15%-20% effektivare på att ta vara på energin från solen jämfört med en PWM regulator, om du vill fördjupa dig i teknikerna kan du läsa i blogginlägget om solcellsregulatorn.
Efter solpanelsregulatorn kommer själva hjärtat i ditt system, batteriet. Ett bra batteri är den absolut viktigaste delen i ett solcellssystem, det är batteriet som levererar energin till dig, solpanelen ser bara till att batteriet blir laddat. Det finns en uppsjö av olika batterityper på marknaden, men vi säljer endast batterier som är anpassade för solcellssystem, dessa tål att laddas ur djupare än vanliga bil- och fritidsbatterier. Blanda inte batterier när du skapar din batteribank, det ska vara samma sorts batterier och de ska vara lika gamla, annars kommer det lite sämre batteriet ladda ur det bättre batteriet. När du kopplat in ditt batteri i systemet övervakar solcellsregulatorn laddningen i batteriet så att det inte blir för urladdat eller för överladdat.
Spänningen i ett solcellsystem för fritidsstugor är nästintill alltid 12 volt (24 och 48 volt existerar, men är inte alls lika vanliga). Ett 12 voltssystem innebär att du måste använda elektriska apparater som mobilladdare, lampor, TV som är anpassade för 12 volt. Dessa typer av apparater är vanliga världen över, så du behöver inte vara rädd för att det är svårt att få tag i apparater, det finns en stor fritidsmarknad för detta. Det kan däremot vara skönt att ha möjligheten att kunna ta med apparater från villan/lägenheten till stugan, de apparaterna är gjorda för 230 volt som du du har i väggutaget. Detta innebär att du isåfall måste ha tillgång till 230 volt i stugan, detta löser du med en växelriktare (eng. inverter). Växelriktaren kopplar du in på batteriet, sedan tar du bara din apparat och kopplar in i väggutaget som finns på växelriktaren. Växelriktaren är inget måste i ett solcellsystem, därför är det ditt behov av 230 volts apparater som styr om du ska ha en växelriktare eller inte.
Med solpanelen på taket, solcellsregulatorn som omvandlar elen och batteriet som sparar energin tills det att den behövs är nästan allt på plats, nu ska elen bara distrubieras i stugan! Det görs den med ett kabelsystem. Eftersom det inte finns någon skyddsjord i ett, bara plusspänning och jord, behövs bara två ledare i kablaget. Vanligt att använda i fritidshus med 12 voltssystem är s.k. dubbelledad RKUB kabel, vilket är en kabel som får användas upp till 100 volt och är vanlig i bil och båt.
Bra jobbat! Nu har du skaffat dig grundläggande kunskap om icke-nätanslutna solcellssystem. Det kan kännas som mycket information att ta in och hålla reda på, men kom ihåg att det är inget måste att förstå allt ovanstående i texten, då den är skriven för att upplysa intresserade lite mer. Vi har plockat ihop färdiga paket där allt som behövs finns med. Vi kopplar även ihop så mycket som möjligt innan vi skickar iväg paketet. Detta för att du enkelt ska kunna fästa solpanelen på taket och börja producera el!
Teori i all ära! Nu undrar du förmodligen vilken storlek på solcellsystemet du ska ha. Då det är väldigt inviduellt har vi listat ett par förslag på energiförburkare för varje solpaket så du kan få en uppfattning vad som passar just dig:
- 200W - För små förbrukare som används lite oftare, ex. telefonladdare, laptop/platta, LED-belysning, radio och energisnåla TV-apparater.
- 270W - För dig som vill ha tillgång till ett kylskåp är detta det minsta paket som vi rekommenderar för dig.
Väljer du större paket så kan du ha mer energikrävande utrustning (exempelvis större kylskåp) och tillförlitligheten ökar. Sedan har de lite andra finesser också:
- 2x 150W - Du vill ha ett stort system men du har svårt att få plats med en stor solpanel, då kan du dela upp systemet i två solpaneler!
- 290W - Detta solpaket har en solpanel som är ”Full Black”, detta innebär att hela solpanelen och ramen är svart, detta uppskattas i rent estetiskt syfte hos många.
- 2x 270W - För dig som vill ha ett stort 24 volts system.
Eftersom vi har god logistik och bra fraktkontakter kan vi erbjuda dig snabb och billig frakt!
Har du några frågor är du välkommen att kontakta oss via telefon eller mail.